Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

Iedereen wilt het tegenwoordig graag, en dat is goed: duurzamer leven. Ontzettend fijn! Ik hoop dat iedereen zich enthousiast en geïnspireerd voelt om iets aan zijn of haar eigen leefstijl te veranderen, om zo met z’n allen een steentje bij te dragen. Ik heb hieronder 4 tips samen gesteld voor het inrichten van je huis op een duurzame manier!
Boho Chic Kandelaar van Upcycle Society

1. PLANTEN

Planten in je huis zijn niet alleen heerlijk rustgevend en mooi, maar ook nog eens gezond voor zowel lichaam als geest! De oer mens in ons heeft altijd een diep verlangen om omringt te zijn met natuur. Wanneer we planten in huis halen zal dit ook per direct een aangenaam en fijn gevoel met zich mee brengen.  Planten zetten CO2 om in zuurstof en voldoende zuurstof in de lucht zorgt ervoor dat voor dat wij ons lichamelijk beter gaan voelen. Dit bevorderd weer de concentratie en de energie. Planten zuiveren lucht en zorgen voor luchtvochtigheid.

Ook is het leuk om je eigen kruiden en groenteplantjes te kweken in de keuken (mits deze een raam heeft). Ik raad het af om de standaard kruidenplantjes van bijv. de AH te kopen, omdat deze gekweekt zijn om slechts eenmalig te groeien. In tuincentra zijn veel kruiden en groente zaden te vinden! Daarnaast kan je prima overblijfselen van biologische groente gebruiken om dit gewassen op nieuw te kweken. Ik zal hier in een vervolg blog dieper op in gaan!

Planten vragen om verzorging. Zo moeten ze op de juiste plek staan en voldoende water en zonlicht krijgen. Wanneer je hier gevoel en structuur voor ontwikkeld, komt het plezier vanzelf mee! Tuinieren (binnenshuis) heeft een meditatieve werking en geeft daarom een rustgevend en ontspannend gevoel!

Duurzaam interieur van Upcycle Society

2. GA DUURZAAM MET JE SPULLEN OM

Tegenwoordig is het label wegwerpmaatschappij vanzelfsprekend geworden. Wanneer je naar een milieustraat (afvalstortplaats) gaat, zie je vrijwel altijd mensen meubels en grof vuil weg gooien. Het is zoveel makkelijker tegenwoordig om iets nieuw te kopen in plaats van iets te repareren of te vernieuwen. Door op een duurzamere manier met je inboedel om te gaan, zal je voetafdruk een stuk groener zijn.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld oud meubilair te ‘pimpen’. Wanneer je een tafeltje of een kast een nieuw kleurtje lakt zal het er direct nieuw (of juist vintage, als dat de bedoeling is) uit zien! Op het internet staan veel tips en ideeën over het restylen van een meubelstuk. (zoekterm: Upcycled/recycled Furniture)  Het vraagt een beetje creativiteit en tijd. Wanneer je dat niet hebt kan je ook met je idee naar een upcycle bedrijf stappen die een customize opdracht aanneemt. Upcycle Society in Utrecht (upcyclesociety.nl) neemt dit soort opdrachten aan. Daarnaast zijn er nog steeds veel meubelmakers en meubelstoffeerderijen. Wanneer de kleur van je bank of stoel je niet meer aanspreekt kan je ook de keuze maken het meubelstuk opnieuw te laten stofferen!
Circulaire verlichting van Upcycle Society.

3. KOOP BEWUST EN TWEEDEHANDS

Het is zo makkelijk tegenwoordig om lekker goedkoop en makkelijk mee te gaan met woontrends. Tegenwoordig kun je klein meubilair zelfs kopen bij de Action of de Xenos. Dit is natuurlijk alles behalve duurzaam. Ook al ziet het er leuk uit, meestal is het niet gemaakt voor langdurig gebruik en bestaat het uit goedkope materialen. Wanneer we kwaliteit en duurzaamheid verwachten, zijn we vaak meer geld kwijt. Wanneer je besluit zo’n grote aanschaf te doen, is het belangrijk om een beetje markt onderzoek te doen. Er zijn veel bedrijven die zich niet bezig houden met het milieu. Daarin tegen zijn er steeds meer bedrijven die daar wel mee bezig zijn! Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn: Sustainable Living, JunkTrunk, Oxgut en B-Original.  Bedrijven als deze zijn Fairtrade en kijken goed naar de bronnen van hun hout. Zo heeft ook de Ikea een actie dat voor iedere boom die ze kappen ze er twee terug moeten planten.

Daarnaast zijn er vaak veel lokale kleine bedrijven met ambachtslieden die een meubel op maat kunnen maken. Zo omzeil je massaproductie en heb je een eigen uniek meubelstuk. Vaak kan je in overleg met zo’n meubelmaker ervoor zorgen dat er gecertificeerd hout gebruikt wordt.

Wanneer je niet veel geld te spenderen hebt kan je altijd nog naar een kringloopwinkel gaan. Het leuk aan kringloopwinkels is dat ze altijd iets anders hebben. Daarnaast zijn ze overal! Wanneer je in de kringloop in je eigen stad of dorp niks kunt vinden, kun je altijd nog andere kringlopen in de buurt afgaan. Vaak hebben kringlopen een bezorgdienst. Zo brengen ze je aankopen voor een  tientje bij je thuis.  (Let op: Koop niet meer dan nodig is! De prijzen in kringlopen zijn erg aantrekkelijk, maar het is niet de bedoeling dat je huis vol staat met onnodige spullen!)
Je kunt ook voor een duurzamere oplossing gaan door een lunchtrommel/zak te hebben en die ook aan je kinderen mee te geven. Een ontwerp van Upcycle Society.

4. Recycle

Veel producten kunnen aan het einde van hun levensduur een nieuwe functie toegewezen krijgen. Zo kun je veel huis tuin en keuken materialen hergebruiken. Op sites als Pinterest en Instagram staan vele ideeen en tips over dit soort DIY projecten. Voordat je zomaar waardevolle materialen weggooit kun je kijken wat je er verder mee kan doen. Dit wordt ook wel Upcycling genoemd.  Zo kun je bijvoorbeeld lege flessen gebruiken om je planten water te geven en kan je een boodschappentas haken van oude plastic boodschappentassen.  Dit kun je vinden onder zoektermen: Upcycling, recycle waste, DIY, Re Use etc.

Wanneer je geen potentie in een materiaal ziet en je besluit het weg te gooien dan is het van belang dat je dit scheidt. Wanneer wij als consumenten ervoor zorgen dat al het afval zorgvuldig gescheiden wordt ingeleverd, zal dat onze milieu problemen een stukje de goeie richting in duwen!

Ook helpt het ontzettend wanneer je je ogen goed opent in de supermarkt en ziet wat voor zinloze verpakkingen er zijn. Tuurlijk is het handig om eten in plastic te kopen, maar uitdeelzakjes of wegwerp blikjes zijn niet ideaal. Je kunt ook voor een duurzamere oplossing gaan door een lunchtrommel/zak te hebben en die ook aan je kinderen mee te geven.

Ik hoop dat deze tips je stimuleren te kijken wat je eigen interieur voor de wereld kan betekenen!

Dit blog bericht is geschreven door Christel Steffens, natuurlijk designer en stagiaire bij Upcycle Society.

Bron: UPCYCLE SOCIETY

    04-06-2018 00:00